Kijk live Dienst terugkijken
19 augustus 2022

Expositie Lutherse vrouwen op de kansel – Amsterdam

Lutherse vrouwen op de kansel – expositie in Luther Museum Amsterdam

Van 11 juni 2022 t/m 11 september 2022 is er in het Luther Museum een expositie over Lutherse Vrouwen op de kansel.

Laurence Caroline Dufour

Op 12 juni 2022 was het 100 jaar geleden dat de synode van de evangelisch-lutherse kerk de vraag besprak van de studente Laurence Caroline Dufour, of op basis van de bestaande reglementen over het predikantschap ook een vrouw beroepbaar kon worden verklaard. De synode beantwoordde deze vraag met ‘ja’. In 1926 probeerde de lutherse gemeente Amsterdam dit besluit terug te laten draaien, maar de synode bleef bij haar besluit.

Jantine Auguste Haumersen

In 1929 werd de eerste lutherse vrouw in het ambt bevestigd: ds. Jantine Auguste Haumersen (1881-1967). Zij was de eerste lutherse predikante in Nederland en wereldwijd. Ds Haumersen stond van 1929-1934 in de gemeente Woerden-Bodegraven en van 1934-1947 in Kampen.

De lutherse kerk, als van oorsprong getolereerde minderheid, werd daarmee na de doopsgezinden en de remonstranten de derde kerk in Nederland waar vrouwen op de kansel konden staan, én de eerste lutherse kerk wereldwijd.

Sabine Hiebsch

Recent archiefonderzoek van gastcurator prof. dr. Sabine Hiebsch, bijzonder hoogleraar Lutherana aan de Theologische Universiteit Kampen | Utrecht, leidde tot verrassende nieuwe inzichten.

Het Luther Museum vertelt dit unieke stuk Nederlandse lutherse geschiedenis aan de hand van grotendeels niet eerder getoonde objecten en documenten uit verschillende archieven, collecties en lutherse gemeenten.

Margo Jonker

Op vrijdag 26 augustus gaat Margo Jonker deze expositie bezoeken. Iedereen die wil kan meegaan – op eigen kosten en met de trein. Vertrek met de trein om 9.15 uur van station Zwolle. Het zou erg leuk zijn als we met jong en oud een zomers reisje naar het Luther Museum kunnen maken. Opgave bij Margo Jonker – dan reizen we gezellig, en goedkoper, samen!

Een expositie in het Luther Museum Amsterdam, leuker kunnen we het niet maken.