Kijk live Dienst terugkijken
18 september 2020

Foto-expositie ‘75 jaar Hiroshima en Nagasaki’ in Stadkamer Zwolle

Van 18 tot en met 26 september is de foto-expositie ’75 jaar Hiroshima en Nagasaki’ te zien in bibliotheek de Stadkamer in Zwolle. De expositie vertelt het verhaal van de slachtoffers van de bombardementen op deze Japanse steden tot aan de hedendaagse strijd tegen kernwapens.

Op 6 en 9 augustus 1945 werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki grotendeels van de kaart geveegd door atoombommen. De gevolgen van dit destijds nieuwe wapen waren gruwelijk: direct na de bombardementen kwamen er meer dan 200.000 mensen om het leven. Ook 75 jaar na dato ondervinden overlevenden en nabestaanden nog altijd de ernstige en dodelijke gevolgen van deze atoombommen. Daarnaast spelen kernwapens in de huidige wereldpolitiek nog altijd een grote rol, terwijl internationale spanningen ook op nucleair vlak toenemen.

In het kader van ’75 jaar Hiroshima en Nagasaki’ hebben ICAN en vredesorganisatie PAX daarom een foto-expositie samengesteld. De tentoonstelling gaat dieper in op de verhalen van overlevenden en hun strijd tegen kernwapens, vertelt hoe ICAN (een internationale campagne voor afschaffing van kernwapens) in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede won en toont ook de Nederlandse rol in het mondiale kernwapendebat.

De expositie is vanaf 18 september te bezoeken op de tweede verdieping van Stadkamer Centrum, aan de Zeven Alleetjes 1A in Zwolle. De bibliotheek is maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 uur tot 21:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur.