Kijk live Dienst terugkijken
3 juni 2021

Health for All

De Lutherse Wereld Federatie sluit zich aan bij oproep aan wereldleiders

De secretaris-generaal van de Lutheran World Federation (LWF), Rev. Dr. Martin Junge, heeft samen met andere leiders van religieuze en humanitaire organisaties opgeroepen tot een wereldwijde ‘Health for All’ reactie op de COVID-19-pandemie. De oproep, aangevoerd door het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en het kantoor van de aartsbisschop van Canterbury, roept op tot zowel een eerlijke verdeling van vaccins als toegang tot gezondheidszorg voor alle mensen, “ongeacht waar ze wonen of wie ze zijn.”

Het recht van elke persoon op gezondheidszorg moet worden gehandhaafd.

In een poging om deze verwoestende dynamiek te keren, moeten wereldleiders zich volgens de brief committeren aan ‘Health for All’ “waar ieders leven wordt gewaardeerd en ieders recht op gezondheidszorg wordt gehandhaafd.”  Mensen hebben niet alleen vaccinaties nodig voor COVID-19 en andere levensbedreigende ziekten, maar ook toegang tot gezondheidswerkers die bekwaam en uitgerust zijn om adequate medische ondersteuning te bieden, voegt het eraan toe.

De brief sluit af met een oproep aan wereldleiders om niet alleen een eerlijke uitrol van vaccinaties binnen en tussen landen te ondersteunen, maar ook om hun COVID-19-reactie te zien als  “een belangrijk element van een bredere gezondheidsstrategie (..) in alle delen van de wereld.” De religieuze en humanitaire vertegenwoordigers herhalen dat  “zoals de pandemie ons heeft laten zien, in onze onderling afhankelijke wereld niemand veilig is totdat iedereen veilig is.”

Foto: Sam Moqadam (Unsplash)