Kijk live Dienst terugkijken
31 juli 2020

Herdenking 75 jaar Heroshima

Op 6 en 9 augustus staan wij stil bij 75 jaar Hiroshima en Nagasaki – u doet toch ook mee?

Vredesplatform Zwolle en PAX voor Vrede nodigen iedereen uit om op 6 & 9 augustus de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken en hun nagedachtenis te eren met onze stem: dit mag nooit meer gebeuren.

Op 6 en 9 augustus is het 75 jaar geleden dat Amerikaanse atoombommen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bijna volledig vernietigden. Daarbij kwamen zeker 210.000 mensen om het leven. Ook nu nog ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren. Daarom willen we op 6 & 9 augustus met zoveel mogelijk mensen de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki herdenken en een duidelijk signaal afgeven dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden.

Het Vredesplatform Zwolle zal op 6 augustus van 19.00 tot 20.30 uur bij de Groene Engel voor de Grote of Sint Michaels Kerk aanwezig zijn. Gevouwen kraanvogels zullen dan  centraal staan als symbool voor gezondheid en vrede.  Er worden aan het publiek kraanvogels en kaarten uitgedeeld. Meer informatie over de landelijke acties en over hoe u ook vanuit huis mee kunt doen kunt u vinden op www.nonukes.nl/75jaar.

Op zondag 9 augustus zullen kerken in heel Nederland stilstaan bij 75 jaar Hiroshima en Nagasaki. Ook in onze gemeente zal dit in de voorbeden genoemd worden.