Kijk live Dienst terugkijken
2 september 2022

Jubileumfestival 300 (+1) jaar Joods leven in Zwolle

In 1721 besloot het stadsbestuur van Zwolle Joden toestemming te geven zich in deze stad te vestigen. In 2021 was dat precies driehonderd jaar geleden, maar het was toen onmogelijk dit heuglijke feit met gepaste uitbundigheid te vieren. Dit jaar kan dit wel. Vandaar dat de Joodse Gemeente Zwolle van 4 tot en met 11 september een Jubileumfestival in onze synagoge aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle organiseert. Dit is een voor Zwolle unieke gebeurtenis. Nog niet eerder heeft er een heus Joods festival plaatsgevonden in de stad.

Het zeer gevarieerde programma omvat concerten met Joodse muziek uit allerlei – Europese – windrichtingen, een lezing, rondleidingen, cabaret, workshops voor zowel volwassenen als kinderen. Zo is er bijvoorbeeld een muziekvoorstelling rond de in de oorlog vermoorde componist Dick Kattenburg en zijn muziek, en kan een sprookjesachtige reis worden gemaakt met de Sefardische liederen die gezongen worden door Lucette van den Berg. Het programma sluit af op 11 september op de Europese Dag Joodse Cultuur met een workshop voor kinderen en een familievoorstelling vol klezmermuziek van de Klezmer Society (voorheen de Shtetl Band).


Het volledige programma plus de toegangsprijzen en de mogelijkheid om kaartjes te bestellen is te vinden op www.joodsegemeentezwolle.nl