Kijk live Dienst terugkijken
1 juni 2023

Keti Koti, de ketens verbroken!

In 2023 gedenken we in Nederland de afschaffing van de slavernij in Suriname & de Nederlandse Antillen (1 juli 1863), en de lange weg die nog te gaan is, om slavernijstructuren uit ons denken en omgaan met elkaar te verwijderen.

Feest van bevrijding

Het feest van de bevrijding, “Keti Koti, de ketens verbroken…” – dat is geen “ver van ons bed verhaal”! Het raakt ons als kerkelijke gemeenschap in menig opzicht, – in de geschiedenis van veel van onze eigen gemeenteleden en in onze erfenis als Nederlanders en Europeanen, die met de slavenhandel de rijkdom van onze culturen hebben opgebouwd. Naast het gedenken van de lange weg naar bevrijding is er daarom vooral ook de uitdaging om vrijheid niet als vanzelfsprekendheid te veronderstellen, maar er aan te blijven werken, in eigen kring en daarbuiten.

1 Juli 1873

In 2023 is het 160 jaar geleden dat de slavernij in Nederland is afgeschaft, en 150 jaar geleden dat slaven werkelijk vrij waren. 1 Juli is de dag van de afschaffing in 1873. In Suriname is de dag van de afschaffing van de slavernij een feestdag onder naam ‘Keti Koti’. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. Of in de volksmond ‘Kettingen snijden’.

De Lutherse Kerk in Zwolle besteedt bijzondere aandacht aan Keti Koti met diverse (bezinnings-)activiteiten. Iedereen is welkom om de activiteiten mee te maken. Het is wel wenselijk dat u zich opgeeft voor activiteiten bij dominee Margo Jonker, e-mail: predikant@elkz.nl, 06-13525202.

Programma

Het programma van deze periode kunt u vinden in bijgaande folder die u kunt downloaden.