Kijk live Dienst terugkijken
4 juli 2024

Lauden op 21 en 28 juli en 4 augustus

De lauden zijn, net als metten (heel vroeg op de morgen) en vespers (in het begin van de avond), een getijdengebed uit de lange traditie van de kerk. In sommige kloosters, zoals bij voorbeeld het Adelbertklooster in Egmond, wordt het dagelijks gebeden. Het woord lauden komt van het Latijnse ‘laudes’, een meervoud van Laus wat ‘lof’ of ‘lofprijzing’ betekent. Drie lofpsalmen kenmerken de lauden: de psalmen 148, 149 en 150. Deze psalmen zullen ook op de verschillend zondagen een plek krijgen.

Er wordt wel gezegd, dat de lauden de eerste beweging van het hart en van de geest zijn, voordat de mens aan zijn dagtaak begint. Een toewijding en lof aan God, van wie wij het leven hebben ontvangen – vreugde. Zo staat trouwens geschreven: ‘Ik heb aan God gedacht en het was me een vreugde.’ Bij het opkomen van de zon gaan de gedachten van de kerk naar de zon die Christus is. Hoe je uit het donker en de diepte komend, weer het licht van de morgen, de zon van de schepping, het Licht van God kunt ontwaren in je leven.

In de lauden, deze zomer van 2024, zullen we in drie zondagen het hele boek ‘Jona’ lezen, en daarbij passende liederen zingen.
> Zondag 21 juli, 10.00 uur met Liturg Annemieke Sterk, organist Bart Lip, ambtsdrager van dienst Albert van Houwelingen
> Zondag 28 juli, 10.00 uur met Liturg Robert Kanning, organist Gerrit Bril, ambtsdrager van dienst Marga Konings
> Zondag 4 augustus, 10.00 uur met Liturg Heleen Veldboom, cantor-organist Luuk Schuurman

Liturgie

De liturgische gegevens voor deze vieringen vindt u hier. Op deze manier kunt u ook thuis of elders uw viering in verbondenheid met de aanwezigen in de kerk en met elkaar vormgeven.