Kijk live Dienst terugkijken
10 juni 2022

Luuk Schuurman benoemd tot cantor-organist!

Afgelopen woensdag 8 juni heeft de kerkenraad besloten om organist Luuk Schuurman uit Dalfsen met ingang van 1 juli 2022 te benoemen tot cantor-organist van de Evangelisch Lutherse Gemeente te Zwolle. Hij volgt daarmee Gea Hoven op, die deze functie ruim 20 jaar heeft vervuld. De inzegening vindt plaats tijdens een feestelijke viering op zondag 10 juli a.s., die begint om 10.00 uur. Luuk zal in deze viering uiteraard ook zelf het orgel bespelen.

De 19-jarige Luuk Schuurman studeert momenteel orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds zijn dertiende jaar is hij kerkorganist van PKN kerken in Rouveen, Hasselt en De Krim. Hij won prijzen op orgelconcoursen, waaronder eerste prijzen op het Quintus Orgelconcours (2018), het Feike Asmaconcours (2018, 2021), het SGO concours (2021) en een tweede prijs op het Duyschot Orgelconcours (2022). Hij geeft orgelconcerten, begeleidt koren en werkt als docent voor orgel en piano. Al tijdens zijn gymnasiumjaren maakte hij studie van de geschiedenis en achtergronden van kerkmuziek. Ook deed hij in die tijd ervaring op als koorzanger en waarnemend dirigent.

Als cantor-organist wordt Schuurman verantwoordelijk voor de muzikale invulling in de wekelijkse vieringen. Ook geeft hij leiding aan de cantorij, die onder andere op hoogtijdagen haar medewerking verleent aan de vieringen. Luuk krijgt bovendien de gelegenheid om het sfeervolle kerkgebouw met het fraaie Leeflang-orgel in te zetten ten dienste van het muziekleven van de stad Zwolle.

Wij hopen en verwachten – in de geest van reformator Maarten Luther – samen met Luuk het predicaat ‘het zingende kerkje in Zwolle’ verder uit te kunnen bouwen.

Luuk Schuurman
Luuk Schuurman achter de speeltafel van de Westerkerk in Amsterdam (foto: Pim van de Beek)