Kijk live Dienst terugkijken
1 september 2023

Rondleiding Synagoge Zwolle 3 september 2023

In de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8 (nabij de Nieuwe Markt) wordt weer een rondleiding gegeven op zondag 3 september 2023. Tegelijkertijd is de tentoonstelling joods leven in en om Zwolle ook geopend voor publiek.

De tentoonstelling joods leven in en om zwolle laat joods-religieuze voorwerpen zien, maar er wordt ook aandacht besteed aan de andere synagoges die Zwolle heeft gekend, de (opper)rabbijnen in de Overijsselse hoofdstad en aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het lot van de de joodse
gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

U kunt om 13.30 uur de tentoonstelling bekijken. Om 14.00 uur volgt dan de rondleiding. Deze duurt ongeveer een uur. De kosten zijn 5 Euro voor volwassenen, 3,50 Euro voor jongeren van 13 t/m 17 jaar en 2,50 euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Voor de allerkleinsten (t/m 5 jaar) is het gratis. U kunt bij ons alleen met contant geld betalen, dus niet pinnen.

De synagoge werd in 1899 in eclectische stijl gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architect F.C.Koch, die ook het 19e eeuwse interieur van de Grote of St. Michaëlskerk heeft uitgevoerd. In 1746 werd aan de Bitterstraat de eerste synagoge van Zwolle in gebruik genomen. Daarna deed 150 jaar lang de Librije aan het Broerenkerkplein als zodanig dienst. De huidige synagoge is voor de gedecimeerde joodse gemeenschap na de WOII te groot.

Het gebouw is tussen 1985 en 1989 gerestaureerd. Nu wordt het ook gebruikt als cursusruimte en als cultureel centrum en het biedt ruimte aan een permanente tentoonstelling over Joods leven in en om Zwolle

Zie ook www.joodsegemeentezwolle.nl