Kijk live Dienst terugkijken
24 maart 2023

Rondleiding Synagoge Zwolle 2 april 2023

In 1721 besloot het stadsbestuur van Zwolle Joden toestemming te geven zich in deze stad te vestigen. Vorig jaar heeft de Joodse Gemeente Zwolle dit gevierd met een Jubileumfestival in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle.

Op zondag 2 april 2023 wordt in de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8 (nabij de Nieuwe Markt) weer een rondleiding gegeven. Tegelijkertijd is de tentoonstelling joods leven in en om Zwolle ook geopend voor publiek.

De tentoonstelling joods leven in en om zwolle laat joods-religieuze voorwerpen zien, maar er wordt ook aandacht besteed aan de andere synagoges die Zwolle heeft gekend, de (opper)rabbijnen in de Overijsselse hoofdstad en aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het lot van de de joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling is geopend van 13.30 – 15.30 uur. De (eenmalige) rondleiding begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. De kosten zijn 5 Euro voor volwassenen, 3,50 Euro voor jongeren van 13 t/m 17 jaar en 2,50 euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Voor de allerkleinsten (t/m 5 jaar) is het gratis. U kunt alleen met contant geld betalen, dus niet pinnen.

De synagoge werd in 1899 in eclectische stijl gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architect F.C.Koch. In 1746 werd aan de Bitterstraat de eerste synagoge van Zwolle in gebruik genomen. Daarna deed 150 jaar lang de Librije aan het Broerenkerkplein als zodanig dienst. De huidige synagoge is voor de gedecimeerde joodse gemeenschap na de WOII te groot. Het gebouw is tussen 1985 en 1989 gerestaureerd. Nu wordt het ook gebruikt als cursusruimte en als cultureel centrum en het biedt ruimte aan een permanente tentoonstelling over Joods leven in en om Zwolle.

Het volledige programma plus de toegangsprijzen en de mogelijkheid om kaartjes te bestellen is te vinden op www.joodsegemeentezwolle.nl