Kijk live Dienst terugkijken
4 juli 2024

Terugblik zeilweekend

Vorig weekend was er een groep van meer dan twintig mensen uit onze gemeente op zeilweekend in Friesland: jongeren en begeleiding. Er werd gelogeerd in het huis van Dite en Wim Husselman in Terherne en met vijf boten gezeild. Tijdens en voor en na het zeilen werd gesproken en gewerkt aan het thema ‘Laat de Geest waaien….’

Op zaterdag voeren we oefenend: de wind was een heel, heel zacht briesje. Zeilen is samenwerken met de wind. Hoe dat samenwerken gaat oefenden we met een ‘frisbeeclinic’. De regels van het frisbeespel werden uitgelegd en we speelden een intensieve en warme frisbeewedstrijd. Het voordeel was, dat op de warme zaterdag het water heerlijk was om in te zwemmen. Na de Frisbeeclinic voeren we het Sneekermeer op. Daar gingen, vanwege de afwezige wind, de boten voor anker en namen we een langdurige koele duik.

Op zondag stond er best een stevige wind. En konden we goed laveren, scherp tegen de wind in varen, of juist voor de wind, met opspattend buiswater en met veel wind in de zeilen.

Op zondag vierden we het avondmaal, in het gras bij het water, met de lezingen over bijzondere krachten van de Geest – I Korintiërs 12,4-9. En we zongen o.a. ‘Neem mij aan zoals ik ben, zuiver uit wie ik zal zijn. Druk uw zegel op mijn hart en leef in mij.’

De groep was groep door dik en dun heen. Vlak voor het terugbrengen van de boten ging er een boot om. Dat was schrikken. Het was mooi om te zien, dat de hele groep meteen handen uit de mouwen stak om te helpen: bij de omgevallen boot, in de haven om alle boten schoon te maken en spullen te verzamelen, en in het huisje van Dite en Wim om daar alles af te ronden en elkaar op te vangen en te troosten en de tocht naar huis te maken.

Thuis, bij de kerk en in het gemeentecentrum, hadden ouders een heerlijk buffet klaargemaakt en konden we samen eten en afscheid nemen. Alle deelnemers hebben hun eigen frisbee gekregen, met daarop geschreven waar hun Geestkracht ligt. En dat ze dat allen de wereld in mogen werpen – en de Geest zo laten waaien!

Het was een mooi, verbindend weekend, met delen van gedachten en geloof, en het samen uitspreken van gebeden – in het gras. Waardevol dat dit jongerenzeilweekend plaats konden vinden.