Kijk live Dienst terugkijken
3 november 2023

Verslag van het inspiratiefestival op Terschelling

Over het inspiratiefestival

Het Inspiratiefestival Terschelling is een groot festival dat dit jaar voor het eerst georganiseerd werd door de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Het was dé ontmoetingsplek voor vernieuwende initiatieven op het gebied van geloof, kerk en samenleving. Meer dan 900 mensen uit heel Nederland waren door weer en wind naar het eiland afgereisd omdat ze ‘Geloven in beweging’, en verlangen naar verbinding, verdieping en vernieuwing. Als lutherse gemeenschap waren we voor het eerst uitgenodigd om een herkenbare ‘lutherse’ bijdrage aan dit festival te geven. Om zo met mensen uit andere christelijke tradities te delen wat er zo inspirerend is aan ‘geloven op z’n luthers’. 

Wat is er zoal georganiseerd?

Op Terschelling konden deelnemers uit de volle breedte van kerk en samenleving zich een weekend lang (van 20 t/m 22 oktober) laten inspireren door verschillende activiteiten die een opfrisser kunnen zijn voor hun persoonlijk geloof en de kerkelijke praktijk. Tijdens deze 3 dagen hebben we samen 18 vieringen, voorstellingen en workshops verzorgd. Zo leidde ds. Andreas Wöhle 4 workshops ‘Cooking Grace’ op boot ‘De Toekomst’. Thomas de Bres en Joris van Haaften waren naar het eiland afgereisd voor voorstellingen van  Bach – Luther Cellosuites. Bianca Groen nam deel aan een bespreking in het kader van ‘Heilzame verwerking Slavernijverleden’. Buiten bij de Westerkerk hing als puzzel 95 stuks ‘lutherse flessenpost’ gemaakt door Lutherse gemeenten uit het hele land. 

Er was een eigen ‘Lutherse herberg’ geopend in de sfeervolle Doopgsgezinde Kerk van West-Terschelling. We vierden samen dagelijks het avondmaal, evenals een bijzondere ‘Waterviering’ op zaterdagochtend. Ook zongen en bespraken wij allerlei liederen over het LWF thema ‘Eén Lichaam, Eén Geest, Eén Hoop’ tijdens ‘Thee met noten’. Ditzelfde thema voedde ook onze ‘Tafelgesprekken’ bij soep en brood. 

Lutherse inbreng

Onze lutherse bijdrage aan dit festival werd gewaardeerd door zowel bezoekers als festivalorganisatie. De activiteiten waren zowel inhoudelijk sterk, als verzorgd en gezellig vormgegeven. Dit alles was enkel mogelijk doordat er ook zo’n 50 lutheranen uit heel Nederland aanwezig waren, die de handen uit de mouwen staken en samen een sfeervolle basis voor onze activiteiten legden. En dit alles ook met dank aan de fondsen en kerken die het festival hebben gesubsidieerd en dus financieel mogelijk hebben gemaakt.