Kijk live Dienst terugkijken
9 december 2022

Viering op 11 december – Zondag Gaudete

“Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij.”
(antifoon naar Filémon 4 : 4-5)

Viering voor kerk en thuis

Op zondag 11 december is het de derde zondag van Advent, de voorbereidingstijd op Kerst. Deze zondag heet Zondag Gaudete (verheug u) en kleurt rozerood als symbool van Licht dat aanstaande is. In de tijd van Advent ontsteken we iedere zondag een nieuwe kaars in de Adventskrans. De kerststal wordt in de loop van weken gevuld met een ieder die met het kerstevangelie te maken heeft. In de kerk lezen we in de tijd van Advent over vier vrouwen die in het geslachtsregister van Jezus genoemd worden: Bathseba, Tamar, Rachab en Ruth. En natuurlijk ook Maria!

Deze zondag gaat onze eigen predikant ds. Margo Jonker voor. Organist is Luuk Schuurman. We volgen Liturgie I.

Iedere zondag is er kindernevendienst en kinderoppas. U bent altijd welkom met (klein)kinderen en hun vrienden naar de kerk te komen. Na de viering is er koffie en thee in het gemeentecentrum voor iedereen.

U hoeft zich niet aan te melden om de viering bij te wonen. Let op: in verband met de hoge energiekosten wordt de verwarming lager gezet. Kleedt u warm aan voor de viering.

Liturgie

De liturgische gegevens voor de viering vindt u bij de download hieronder. Op deze manier kunt u ook thuis of elders uw viering in verbondenheid met de aanwezigen in de kerk en met elkaar vormgeven.

Collecte

Deze adventszondag is de diaconale collecte bestemd voor Stichting Present Zwolle. Stichting Present werkt plaatselijk samen met professionele hulpverleners, maatschappelijke organisaties, bedrijven, kerken, gemeentelijke overheid, politiek en woningcorporaties.  Op deze wijze kan kennis en kunde van vrijwilligers worden ingezet voor een doelgroep die om wat voor reden dan ook, hulp kan gebruiken..

De 2e collecte is deze zondag bestemd voor het het werk in onze eigen gemeente.

Geluidsopname

Van de viering wordt ook een geluidsopname gemaakt. Zodra deze beschikbaar is wordt de opname op de website geplaatst onder ‘Terugluisteren’ bij het kopje Vieren. De opname zal ook hier worden geplaatst. Maar u kunt uiteraard ook de viering terugkijken en -luisteren op video.

Zondag Gaudete, ds Margo Jonker

Bloemengroet

Voor de periode van Advent en Kerst wordt in de komende weken uitgegaan van een basissymboliek vanuit de volgende gedachte: 

AAN TAFEL! 

Plek voor iedereen 

De tafel is de basisgedachte, de tafel waaraan iedereen genodigd wordt,
mee mag doen, het leven kan vieren met alle ups en downs en waar God aanwezig is.

 In de lezingen op de adventszondagen gaat het over vier vrouwen, Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar.
Zij zijn verbonden met de levenslijn in de geschiedenis van Jezus.

 Zij zijn de dragers van de tafel.

Per zondag gaat het verhaal over een van deze vrouwen.

 De tafel is vierkant, een verwijzing naar de eerste altaren in de tempel

De liturgische kleur verandert op deze zondag van paars naar rosé. Vandaag staat Rachab centraal, ze leeft aan de rand van de samenleving in Jericho.  ’s Nachts hoort ze indringende verhalen van angst voor de God van Israël die met zijn machtige wonderen zijn volk telkens bevrijdt. De rode malusappeltjes symboliseren het gevaar en de pijn. Het wakkert haar verlangen aan naar nieuw leven, bevrijdt van schaamte en schuld. Dat verlangen zien we terug in de groene Hedera takjes. En met het rode koord waarmee ze spionnen de stad uit helpt hoopt ze op die vergeving en bevrijding. Jozua lost de gelofte in en spaart het leven van haar en haar familie en zo komt ook de hoer Rachab in de lijn van vrouwen die naar Jezus leiden.

Corona

We blijven voorzichtig in de omgang met elkaar en reserveren daarom de achterste vier banken aan de Koestraatzijde voor mensen die graag op anderhalve meter afstand van elkaar willen zitten. Een coördinator is behulpzaam bij het wijzen van de plaatsen. In de rest van de kerk is ‘vrije zit’.

We wensen u een gezegende zondag toe!