Kijk live Dienst terugkijken
16 december 2022

Viering op 18 december – Zondag Rorate – 4e advent

“Hemel, laat gerechtigheid neerregenen, laat haar neerstromen uit de wolken,
en laat de aarde zich openen en ook het recht doen ontspruiten.”
(antifoon naar Jesaja 45 : 8)

Viering voor kerk en thuis

Op zondag 18 december is het de vierde zondag van Advent, de voorbereidingstijd op Kerst. Zondag Rorate (regen, dauw), naar de dauw die als gerechtigheid neerregent uit de wolken. In de tijd van Advent ontsteken we iedere zondag een nieuwe kaars in de Adventskrans. De kerststal wordt in de loop van weken gevuld met een ieder die met het kerstevangelie te maken heeft. In de kerk lezen we in de tijd van Advent over vier vrouwen die in het geslachtsregister van Jezus genoemd worden: Bathseba, Tamar, Rachab en Ruth. En natuurlijk ook Maria!

Deze zondag gaat als gastpredikant ons gemeentelid ds. Maren Overbosch-Mielke. Organist is Luuk Schuurman. We volgen Liturgie I. De kerkelijke kleur voor deze zondag is paars.

De kerstboom staat weer opgetuigd in de kerk en in het gemeentecentrum is een mooie expositie ingericht van uitnodigingen voor seniorenbijeenkomsten in het verleden, gemaakt door gemeentelid Beike van der Ree (1932-2015).

Iedere zondag is er kindernevendienst en kinderoppas. U bent altijd welkom met (klein)kinderen en hun vrienden naar de kerk te komen. Na de viering is er koffie en thee in het gemeentecentrum voor iedereen. Deze zondag is er speciale aandacht voor de jongste generatie in de vorm van een Kind-op-Schoot viering in het gemeentecentrum, tijdens de reguliere viering. Van harte welkom!

U hoeft zich niet aan te melden om de viering bij te wonen. Let op: in verband met de hoge energiekosten wordt de verwarming lager gezet. Kleedt u warm aan voor de viering.

Liturgie

De liturgische gegevens voor de viering vindt u bij de download hieronder. Op deze manier kunt u ook thuis of elders uw viering in verbondenheid met de aanwezigen in de kerk en met elkaar vormgeven.

Collecte

Deze adventszondag is de diaconale collecte bestemd voor Stichting Papoeajeugd naar school (PJNS). Deze stichting geeft al 36 jaar op diverse manieren financiële steun aan jeugd in Papoea. Het gaat om jeugd die alleen mét deze financiële steun onderwijs kan volgen vanwege de economische positie van hun ouders. Het zijn jongeren in de leeftijd van 4 tot-en-met 24 jaar, van kleuterschool tot-en-met  beroepsopleiding. De stichting faciliteert de aanschaf van schoolmaterialen en uniformen maar ook projecten zoals internaten waar kinderen uit de binnenlanden kunnen wonen tijdens hun opleiding.

De 2e collecte is deze zondag bestemd voor het het Jeugdwerk in onze eigen gemeente.

Geluidsopname

Van de viering wordt ook een geluidsopname gemaakt. Zodra deze beschikbaar is wordt de opname op de website geplaatst onder ‘Terugluisteren’ bij het kopje Vieren. De opname zal ook hier worden geplaatst. Maar u kunt uiteraard ook de viering terugkijken en -luisteren op video.

Zondag Rorate, 4e advent, ds Maren Overbosch-Mielke

Bloemengroet

Voor de periode van Advent en Kerst wordt in de komende weken uitgegaan van een basissymboliek vanuit de volgende gedachte: 

AAN TAFEL! 

Plek voor iedereen 

De tafel is de basisgedachte, de tafel waaraan iedereen genodigd wordt,
mee mag doen, het leven kan vieren met alle ups en downs en waar God aanwezig is.

 In de lezingen op de adventszondagen gaat het over vier vrouwen, Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar.
Zij zijn verbonden met de levenslijn in de geschiedenis van Jezus.

 Zij zijn de dragers van de tafel.

Per zondag gaat het verhaal over een van deze vrouwen.

 De tafel is vierkant, een verwijzing naar de eerste altaren in de tempel

Tamar verliest haar echtgenoot. En ook haar tweede man Onan, broer van Er. Ze blijft als kinderloze weduwe achter. Juda weigert om Tamar aan zijn derde zoon te geven. Daardoor komt Tamar aan de rand van de maatschappij te staan. Met een list verzekert Tamar zich het recht op nageslacht.

De pluizige grashalmen staan symbool voor het versluieren van Tamar tijdens haar list. De rozen staan voor gerechtigheid voor een vrouw die aan de rand van de maatschappij komt te staan. De kleur symboliseert de verzachte pijn van Tamar. Het aantal twee staat voor haar twee zonen Perez en Zerah.

Corona

We blijven voorzichtig in de omgang met elkaar en reserveren daarom de achterste vier banken aan de Koestraatzijde voor mensen die graag op anderhalve meter afstand van elkaar willen zitten. Een coördinator is behulpzaam bij het wijzen van de plaatsen. In de rest van de kerk is ‘vrije zit’.

We wensen u een gezegende zondag toe!