Kijk live Dienst terugkijken
24 maart 2023

Viering op 26 maart – Zondag Judica

Verschaf mij recht, o God, vecht voor mijn zaak. (….) U bent toch mijn God, mijn toevlucht”

(antifoon naar Psalm 43 : 1a en 2a)

Viering voor kerk en thuis

Deze zondag vieren we zondag Judica, de vijfde zondag van de 40-dagen tijd en begin van de passietijd. De kerkelijke kleur is na het rozerood van vorige week nu weer het ingekeerde paars en tot Pasen klinkt geen Gloria en Halleluja. Prof. dr. Markus Matthias gaat als gastpredikant voor. Hij is hoogleraar Lutherana aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam/Groningen) en woont in de Heilige Landstichting bij Nijmegen. Onze cantor-organist Luuk Schuurman is organist van dienst. We volgen Orde van Dienst I.

Deze zondag is er kindernevendienst. U bent welkom met (klein)kinderen en hun vrienden naar de viering te komen. Na afloop is er koffie en thee in het gemeentecentrum voor iedereen. Van harte welkom!

Een kleine twintig jaar geleden heeft ons gemeentelid Greetje Vermeulen ( 1934-2019 ) een aantal textielwerken gemaakt aan de hand van de Kruiswegstaties van Jezus. Net als verleden jaar hangen er gedurende de veertigdagentijd een aantal in het gemeentecentrum. 

Kruiswegstatie (Greetje Vermeulen)

U hoeft zich niet aan te melden om de viering bij te wonen. In verband met de hoge energiekosten wordt de verwarming lager gezet. Kleedt u warm aan voor de viering. In de banken liggen dekentjes die u kunt gebruiken, mocht u het koud krijgen.

Liturgie

De liturgische gegevens voor de viering vindt u bij de download hieronder. Op deze manier kunt u ook thuis of elders uw viering in verbondenheid met de aanwezigen in de kerk en met elkaar vormgeven.

Collecte

Over de bestemming van de diaconale collecte voor deze zondag is de informatie (nog) niet ontvangen.

De 2e collecte is bestemd voor het werk in onze gemeente.

Geluidsopname

Van de viering wordt ook een geluidsopname gemaakt. Zodra deze beschikbaar is wordt de opname op de website geplaatst onder ‘Terugluisteren’ bij het kopje Vieren. De opname zal ook hier worden geplaatst. Maar u kunt uiteraard ook de viering terugkijken en -luisteren op video.

Zondag Judica, prof. dr. M. Matthias

Bloemengroet

Het thema van de bloemschikkingen in deze 40-dagentijd is: UIT LIEFDE VOOR JOU

Woorden die laten zien dat je voor iemand van betekenis wilt zijn. Dat het je echt om die ander te doen is. Als basis voor de schikkingen gebruiken we kronkelige takken. Als de liefde belangrijk is om je in te leven in verhalen van de ander, dan is dat niet een rechtlijnig pad maar een route met onverwachte wendingen. Meebewegen en luisteren zijn dan van belang.

Met de kronkeltakken maken we iedere week een andere op de natuur geïnspireerde organische vorm zoals een boog, ellips en cirkel. Voor ieder viermoment in deze periode wordt er iets van symboliek toegevoegd aan de schikking, passend bij de lezing.

De eerste schikkingen hebben een sober karakter. De 40-dagentijd begint immers somber en start met een periode van bezinning en reflectie. De liturgische kleur is dan ook paars. Naarmate we dichter bij Pasen zijn worden de schikkingen kleurrijker en uitbundiger van karakter. Met PASEN is de kleur wit.

Bloemschikking Zondag Judica

CIRKEL VOL

Ogenschijnlijk dode bloemen
zijn levende herinneringen.

Liefde voor jou

We wensen u een gezegende zondag toe!