Kijk live Dienst terugkijken
25 november 2022

Viering op 27 november – Zondag 1e Advent

“Naar u, Heer, gaat mijn verlangen uit, mijn God, op u vertrouw ik, maak mij niet te schande.”
(antifoon naar Psalm 25,1b,2a)

Viering voor kerk en thuis

Op zondag 27 november begint de tijd van Advent, de voorbereidingstijd op Kerst. De kleur in de kerk versobert naar paars. Er komt een Adventsster te hangen, net als voor vele ramen in de stad, opdat we in het donker de weg vinden naar de stille vaste ster – het Licht der wereld.

In de tijd van Advent ontsteken we iedere zondag een nieuwe kaars in de Adventskrans. De kerststal is al zichtbaar en wordt in de loop van weken gevuld met een ieder die met het kerstevangelie te maken heeft. In de kerk lezen we in de tijd van Advent over vier vrouwen die in het geslachtsregister van Jezus genoemd worden: Bathseba, Tamar, Rachab en Ruth. En natuurlijk ook Maria!

Organist is Wilbert Potjes. Voorganger is ds. Margo Jonker. Voor kinderen met gezinnen is/wordt een tasje verspreid met daarin spullen om de tijd van Advent thuis vorm te geven.

Iedere zondag is er kindernevendienst en kinderoppas. U bent altijd welkom met (klein)kinderen en hun vrienden naar de kerk te komen. Na de viering is er koffie en thee in het gemeentecentrum voor iedereen.

U hoeft zich niet aan te melden om de viering bij te wonen. Let op: In verband met de hoge energiekosten wordt de verwarming lager gezet. Kleedt u warm aan voor de viering.

Ter ondersteuning van de viering in kerk en bij u thuis vindt u op deze pagina aanvullende informatie over de viering in ons eigen kerkgebouw. De viering is ook via livestream te volgen op de website. Scroll naar de bovenkant van deze pagina of de homepage en klik op de knop linksboven bij ‘Dienst terugkijken’ of – wanneer de viering gaande is en opgenomen wordt – ‘Live’. De button verandert automatisch. De viering terugkijken via de website kan vanaf de dag erna.

Liturgie

De liturgische gegevens voor de viering vindt u bij de download hieronder. Op deze manier kunt u ook thuis of elders uw viering in verbondenheid met de aanwezigen in de kerk en met elkaar vormgeven.

Collecte

Deze adventszondag is de diaconale collecte bestemd voor ons diaconale project: de Stichting Gered Gereedschap. Deze Nederlandse organisatie steunt al 40 jaar vakmensen in ontwikkelingslanden met gereedschap, kennis en kunde. De hulp is praktisch en concreet. Goed gereedschap en de juiste machines worden ter beschikking gesteld. Men zorgt voor gekwalificeerde leraren en biedt begeleiding van o.a. timmermannen, automonteurs en kleermakers naar zelfstandig werk. Met een goede vakopleiding zijn de mensen zelf in staat armoede achter zich te laten. De organisatie ziet dit als de essentie van haar ondersteuning.

In haar veertigjarig bestaan heeft Gered Gereedschap al veel bereikt. Met het geredde gereedschap ondersteunde men 1.650 organisaties en werden er 132.000 leer-/werkplekken voor ambachtslieden gecreëerd. Naast het inzamelen, repareren en verschepen van gereedschap in 26 werkplaatsen doet de stichting meer. De ambitie is om in 2024 wereldwijd 100.000 mensen een zelfredzaam bestaan te bieden dat mogelijk is gemaakt door Gered Gereedschap. Dat is ambitieus, maar ook zeker haalbaar. Zonder financiële hulp lukt dat niet. Onze diaconie wil daar graag aan bijdragen.

De 2e collecte is deze zondag bestemd voor het Orgelfonds.

Geluidsopname

Van de viering wordt ook een geluidsopname gemaakt. Zodra deze beschikbaar is wordt de opname op de website geplaatst onder ‘Terugluisteren’ bij het kopje Vieren. De opname zal ook hier worden geplaatst. Maar u kunt uiteraard ook de viering terugkijken en -luisteren op video.

Zondag 1e advent, ds Margo Jonker

Bloemengroet

Voor de periode van Advent en Kerst wordt in de komende weken uitgegaan van een basissymboliek vanuit de volgende gedachte: 

AAN TAFEL! 

Plek voor iedereen 

De tafel is de basisgedachte, de tafel waaraan iedereen genodigd wordt,
mee mag doen, het leven kan vieren met alle ups en downs en waar God aanwezig is.

 In de lezingen op de adventszondagen gaat het over vier vrouwen, Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar.
Zij zijn verbonden met de levenslijn in de geschiedenis van Jezus.

 Zij zijn de dragers van de tafel.

Per zondag gaat het verhaal over een van deze vrouwen.

 De tafel is vierkant, een verwijzing naar de eerste altaren in de tempel

Vandaag de vrouw van Uria. We weten dat ze Bathseba heet, maar ze is hier een vrouw zonder naam. Ze is erg knap, en krijgt daardoor te maken met misbruik, moord en plotseling leed. Een pijnlijk herkenbaar verhaal.  Toch geeft God haar leven een nieuwe wending en maakt haar voor Hem van betekenis. Hoe hoopvol is dat!

Corona

We blijven voorzichtig in de omgang met elkaar en reserveren daarom de achterste vier banken aan de Koestraatzijde voor mensen die graag op anderhalve meter afstand van elkaar willen zitten. Een coördinator is behulpzaam bij het wijzen van de plaatsen. In de rest van de kerk is ‘vrije zit’.

We wensen u een gezegende zondag toe!