Kijk live Dienst terugkijken
8 juli 2022

Voor de wind gaan

Zeilweekend Evangelisch-Lutherse Gemeente Zwolle

Op zaterdag 2 juli vertrekt een groep van 9 jongeren vanaf 15 jaar met zeilers en begeleiding naar Terherne. We worden hartelijk ontvangen in het huis van gemeenteleden.

Het thema is ‘Voor de wind gaan’ en dit gaan we ervaren op het water en we gaan er inhoudelijk mee aan de slag. In elke boot zit een ervaren zeiler. We leren de zeilen te hijsen, overstag te gaan, sommigen ook te roeien met de riemen die ook in boot zijn, en we leren elkaar beter kennen.

In elke zeilsessie (en er komen er 5) zitten we in een andere samenstelling in de boot. 
Naast het zeilen, genieten van de zon en de wind en van de prachtige natuur, gaan we ook aan de slag met wat het betekent als het je in je leven voor de wind gaat. Wat maakt je gelukkig, waar ben je trots op, wanneer ben je op je best? En ook welke koers wil je varen, waarin wil je groeien en wie kan je daar bij helpen?

Aan het einde van de eerste zeildag zijn we vermoeid, verbrand, voelen we ons voldaan en springen (de meesten) meteen het heerlijke water in.
Na een lekkere maaltijd, die we buiten kunnen eten, lopen we het dorp Terherne in om nog een boerenijsje te halen. ’s Avonds is er een uitpakspel. Daarna krijgen de luchtbedden een plek in de woonkamer, de tent, boven, buiten, zelfs in een auto. Niemand slaapt in een boot (dat gaan we de volgende keer wel doen!;-)). Met een vuurtje en marshmallows besluiten deze dag.

De volgende dag begint weer zonnig. Om half 8 gaat de wekker. Slaapzakken rollen we op en ontbijt genieten we buiten. Na een gekookt eitje, croissantje, jus d’orange, bolletje, worden de lunchpakketten gesmeerd en maken we ons klaar voor de zeiltocht op het Sneekermeer. Via een brug, die we zelf met een knop open moeten doen, ligt het water uitnodigend te wachten. We varen soms samen op, nemen elkaar de wind uit de zeilen, hebben een klein wedstrijdje hier en daar. En we zwaaien naar elkaar (hé buurman!). De hele ochtend gaat het varen voor de wind. Met de lunch verzamelen we bij een steiger waar ook Margo en Dominiek ons komen vergezellen. De laatste zeilsessie gaat van start en we brengen aansluitend de boten terug.

Terug bij het huisje hebben we een viering. We zingen erover dat we leven van de wind. En over wat vriendschap en vertrouwen betekenen in ‘Count on me’. Mies begeleidt op de gitaar. Ries neemt ons mee in het scheppingsverhaal, over de levensadem van de mens, de ruach, de wind van God en over je hart (het roer) dat je koers bepaalt .We maken onze eigen gebeden en hangen die in de wind. Met ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’ sluiten we de viering als gezegende mensen af.

Terug in Zwolle worden we bij de kerk verwelkomd door familie en een Amerikaans buffet. Terwijl de foto’s van het weekend via de beamer vertoond worden, genieten we na en delen verhalen.

Wat een waardevol weekend!

Het leukste was het schuin gaan over het water en de gezelligheid. – Esmee

Hoe het was? Gezellig, beetje eng af en toe, maar vooral gezellig! – Sophia

Trots dat ik uiteindelijk toch op de rand durfde te zitten en staan in de boot. Ik vond het in het begin toch erg spannend. – Gabrielle

Ik vond dat we een hele gezellige groep hadden. – Richard