Kijk live Dienst terugkijken
28 oktober 2022

Vul een schoenendoos, geef een schat!

In deze spannende tijd zijn kinderen in noodsituaties en armoede extra kwetsbaar. Daarom doet de Evangelisch-Lutherse Gemeente Zwolle mee aan de Schoenendoosactie. We geven kinderen ver weg een schoenendoos vol bruikbare spullen. Voor hen is dat een onbetaalbaar cadeau. Helpt u mee?

Tijdens de Schoenendoosactie versieren de kinderen en volwassenen van onze gemeente een schoenendoos en vullen die met spulletjes die ze zelf gekocht of verzameld hebben: schoolspullen, verzorgingsartikelen, speelgoed en een knuffel. De dozen worden uitgedeeld in landen waar kinderen het moeilijk hebben. Als het toegestaan is in het land van bestemming, krijgen de kinderen ook een boekje met Bijbelse verhalen. Zo maken ze – vaak voor het eerst – kennis met het evangelie.

Hoop en toekomst

Vorig jaar gingen er meer dan 45.000 dozen naar onder meer Sierra Leone, Roemenië, Lesbos en Togo. De jongens en meisjes in deze landen nemen de mooi versierde schoenendozen stralend in ontvangst. Kinderen in vluchtelingenkamp Mavrovouni op Lesbos hebben soms niet eens een eigen knuffel. En jongeren in arme landen kunnen vaak niet naar school als ze zelf geen schoolspullen hebben. Door de doos vol spullen krijgen ze perspectief en voelen ze zich gezien.

Geloof in actie

Ook voor onze kinderen zelf is de Schoenendoosactie impactvol. Ze leren wat het is om tijd, bezit en liefde te delen met een kind ver weg. Soms geven ze iets van zichzelf weg wat van waarde is: dat kan een beetje pijn doen, maar het is ook bijzonder. De actie is een mooie manier om thema’s zoals eerlijk delen, duurzaamheid en naastenliefde in onze kerk bespreekbaar te maken. Kinderen ontdekken hoe je het geloof heel praktisch handen en voeten kunt geven.

Uw hulp is welkom

De actiefolder, waarin u meer leest over de Schoenendoosactie: hoe het werkt, en wat er in de doos mag, is uitgereikt bij de kindernevendienst en ligt in de hal van de kerk. Je kunt hem ook hier downloaden.

Voor de organisatie en het transport van de dozen is een bijdrage van € 5,- per doos nodig. De kerk financiert dat voor de meegebrachte dozen.

Wilt u meer weten over de Schoenendoosactie? Kijk op schoenendoosactie.nl. Of stel je vraag via jeugdouderling@elkz.nl