Kijk live Dienst terugkijken
30 juli 2021

Wie is Thomas?

Misschien heb je het al gezien in de lokale pers: in Zwolle is het project ‘Wie is Thomas?’ van start gegaan. Hier start jouw zoektocht naar Thomas a Kempis…Wie is Thomas?

In Zwolle komt de naam Thomas a Kempis veel voor, maar wie was deze man eigenlijk en mogen we hem met de recht de grootste influencer uit onze stad noemen? ANNO, museum in de maak, gaat op zoek naar zijn verhaal en nodigt Zwollenaren uit om te mee te gaan op ontdekkingstocht om erachter te komen wie Thomas nu precies was. ANNO is de nieuwe invulling van het voormalige Stedelijk Museum Zwolle, dat lange tijd als gevolg van een brand gesloten is geweest.

Influencer

Zwollenaren worden de aankomende weken uitgenodigd om op onderzoek uit te gaan naar een van de grootste influencers die in hun stad heeft geleefd: Thomas a Kempis. Het meest bekende boekwerk dat aan Thomas wordt toegeschreven is ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Zijn wijze citaten gaan dan ook al eeuwen de wereld over en daarmee durft ANNO te stellen dat we Thomas een oprechte influencer kunnen noemen van toen en nu!

Muurschildering

Op 25 juli was het 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis is overleden. Trotse Muren en ANNO onthulden op deze dag een muurschildering van Thomas in de Goudsteeg in Zwolle. Dit kunstwerk is gemaakt door Donovan Spaanstra, die eerder een portret van Thomas maakte onder de IJsselbrug. Tijdens deze onthulling werd ook het ANNO-project ‘Wie is Thomas?’ gelanceerd.

Wie is Thomas?

Zwollenaren kunnen hun zoektocht naar Thomas starten op www.wieisthomas.nl. Hier vinden zij de plekken in en om de stad waar ze veel meer te weten komen over het leven van Thomas, zoals bij het Bergklooster, de plek waar het klooster heeft gestaan waar Thomas heeft gewerkt en geleefd. Ook vinden bezoekers hier een vlogserie en een audiotour van ANNO waarin de vraag centraal staat: wie is Thomas?

(afbeelding in de header: Thomas a Kempis op de Agnietenberg bij Zwolle, 1569, fragment van een schilderij uit de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle).